Tahtalı



Güvercinler arasında enbüyük olanıdır, Boynunun iki yanındaki beyaz lekelerden ve kanatlarındaki beyaz banttan tanınır. Boyun kısmı parıltılı yeşil, göğüs koyu erguvani ve kanat uçları siyahtır. Kuyruk diğer güvercinlere göre uzuncadır. Gaga sarı, bacakları kırmızıdır. Boyu 40 cm. civarındadır. Sert kanat vuruşlarıyla uçar.Yapraklı ve ibreli ormanlarda, dağlık alanlarda yaşar. Ağaçsız ve kıraç bölgelerde pek görülmez. Her türlü tohum, otlar ve çeşitli böceklerle beslenir.Bereketli yıllarda 14-15-18 Büyük sürüler halinde görülür. Yuvasını ağaç dalları arasına, ağaç kovuklarına yapar. Dişi kuş 2 yumurta bırakır. Kuluçka süresi 15 – 18 gündür. Yılda iki kere kuluçkaya yatar. Yavrular 1 aylık olduklarında yem yer ve uçabilirler. Yavrular ikinci yaşın ortalarında eşeysel olgunluğa ulaşırlar.
TÜFEK SEÇİMİ
Tahtalı avında tavsiye edilecek tüfek, 2/1 veya 3/2 şokludur. Tahtalı, yavaş uçan bir kuştur tam üstüne atış yapmanız yeterlidir. Geçit yapan bir Tahtalı'ya atış yapacaksanız, size olan uzaklığı göz önüne alarak makul bir önleme vermeniz şarttır. Tahtalı size yeterince yaklaşana kadar kesinlikle hareket etmeyin çünkü en küçük hareket yüksek uçan tahtalı tarafından ayna gibi görülecektir.
FİŞEK SEÇİMİ
Fişek olarak 6-7 numara, saçma ağırlığı olarak 28-30 gr. arası namludan çıkar çıkmaz dağılmayan (Yüksük) uzun menzilli toplu giden fişekler tercih edilir. Fişeğin gramajını artırmak saçma adedini artırarak bir avantaj olarak görünüyorsa da fişeği hantallaştırmaktadır. Yani fişeğin sürati azalmaktadır düşük saçma gramajlı ancak barut hakkı fazla olan fişek yüksek geçen Tahtalı avında daha iyi netice verir. Tahtalı'nın, keklik ve turaç gibi kuşlara nazaran çok yavaş bir hayvan olduğu, vücudunun yağ ve kalın tüy tabakasıyla kaplı olması tahtalı'ya diğer kuşlara nazaran daha dayanıklılık sağlamaktadır. Düşük süratli saçma tahtalı'ya tam olarak etki etmemektedir..
Ruhsatlı bir kişi bir av gününde 3 adet Tahtalı avlayabilmektedir.

EK BİLGİ;

Tahtalı ile gökçe'nin arasındaki farklar. Tahtalı güvercin'den büyük boynundaki halkadan tanınır ve özellikle kışın sürü halinde gezer. Gökçe ise tahtalı'dan az büyük ve rengi duman grisi'dir. Genelde çift dolaşır, her iki türe yaz aylarında koru kenarlarında rastlamak mümkündür. tahtalı oldukça saçma taşıan bir kuş türü'dür, saçma yarasına olan direnci fazladır, etleri gevrek vee lezzetlidir.

Avcılığında plastik mühre kullanılır, mümkün ise göç veya yerli zamanda mühre2nin gözle görülecek en yüksek noktaua konması gerekir. Tahtalı üveyik gibi çok ürkek ve temkinlidir. buna karşın iyi teknik kullanarak çok verimli avcılığı yapılmaktadır.

Ormanlık yerler'de yüksek yerleri seçer. Konacakları yere önce öncü kuşlar gelir konar. İyice tehlikenin olmadığına karar verdiklerinde gidip sürüyü aynı bölgeye getirirler. bu yüzden göç zamanı buna dikkat edip sabredersek avlanma şansımız artar. Aksi taktirde ürkerler ise kesinlikle o bölgeye bir daha gelmezler. Kışın göç zamanı belli yerlerden geçtikleri için bu gibi oynak rotaları arazide önceden tespit etmekte fayda vardır. sisli vee rüzgarlı havalar'da alçak uçarlar. eğer birkaç tane avlamışsak bunları mühre gibi arazinin uygun yerlerine koymakta fayda vardır. Bu avda çok iyi gizlenmek ve kamufle olmak gerekir, İyi yer tutan ve iyi saklanan avcının mutlaka yüzü gülecektir.

AVIMIZA VE ÇEVREMİZE SAHİP ÇIKALIM. Karasu Avcıları

Başa Dön
Facebook beğen
 
Reklam
 
10.08.2013 KARASU TRAP ATIŞLARI
 
KARASU KÜLTÜR, TURİZM VE FINDIK FESTİVALİ KAPSAMINDA 7. DÜZENLENEN GELENEKSEL KARASU TRAP, TEK KURŞUN VE TABANCA ATIŞLARI YARIŞMASI SONUÇLARI

TRAP DERECEYE GİRENLER
1- DENİZ ERGİN KOCAELİ-KÖRFEZ Otomatik Av Tüfeği+ Madalya
2- METİN HALİM ERGÜN SAKARYA-KAYNARCA Otomatik Av Tüfeği+Madalya
3- ERDOĞAN ÖZER KOCAELİ-YEŞİLOVA Havalı Tüfek+Madalya
4- KAMİL UZAK SAKARYA-MERKEZ
5- EROL İLBİLGİLİ KOCAELİ- HEREKE
6- SEMİH TELÇAK SAKARYA- KARASU
7- TANER ÖNER KOCAELİ- YEŞİLOVA

TEK KURŞUN HEDEF ATIŞLARI (55 METRE)
1- GÜNGÖR BAŞKAN SAKARYA-KAYNARCA Otomatik Av Tüfeği+Madalya
2- HAKAN KAÇAR Havalı Tüfek+Madalya
3- YILMAZ BOĞAZ SAKARYA-KAYNARCA Köpek Maması+Madalya
4- CÜNEYT OKTAY KOCAELİ-YEŞİLOVA Makaralı Olta Takımı
5- ALAATTİN KILIÇ SAKARYA-KARASU 10 Kutu Tek Kurşun
6-LEVENT İĞMEN Avcı Yeleği
7- NURİ ÇULHAOĞLU Sakarya- Hendek 5 kutu Tek Kurşun

TEK KURŞUN ŞİŞE ATIŞLARI (35 METRE)
1- GÜNGÖR BAŞKAN SAKARYA- KAYNARCA Otomatik Av Tüfeği+Madalya
2- ALİ ÇIKIR BİLECİK-OSMANELİ Otomatik Av Tüfeği+Madalya
3-HAKAN KAÇAR Havalı Tüfek+Madalya
4-AHMET DELİ SAKARYA-KARASU Köpek Maması
5- METİN HALİM ERGÜN SAKARYA-KAYNARCA Makaralı Olta Takımı
6- YÜKSEL KURTAY ANKARA-NALLIHAN 10 Kutu Tek Kurşun
7- MÜNİR GÜNAYDIN Avcı Yeleği

TABANCA ÖDÜLLLERİ
1- MURAT SATIR SAKARYA-HENDEK Narenciye Sıkacağı+Madalya
2- YILMAZ DELİ SAKARYA-KARASU Silah Temizleme Seti+Madalya
3- RECEP BOĞAZ SAKARYA-KAYNARCA Köpek Maması+ madalya

VETERANLAR
1- METİN GÜVENİR SAKARYA MERKEZ Kupa
2- CELAL ELMALI SAKARYA MERKEZ Kupa
3- İRFAN SAKA SAKARYA-GÖLKENT kupa

YILDIZLAR
1- SAMET GÜNER SAKARYA-KARASU Madalya
2- SÜLEYMAN GÜVERCİN SAKARYA-KARASU Madalya
3- UFUK TİRYAKİ SAKARYA-KARASU
4- YUNUS TİRYAKİ SAKARYA-KARASU
 
 
Bugün 9 ziyaretçikişi burdaydı!
=> Sen de ücretsiz bir internet sitesi kurmak ister misin? O zaman burayı tıkla! <=
.