Çulluk



Çulluk 


ÇULLUK




TÜFEK SEÇİMİ
Çulluk avında kullanılacak silahın seçimi avı etkileyen önemli unsurlardan biridir. Çulluk avında sık orman içinde tüfek atıldığı için öncelikle kısa namlulu ve açık şoklu tüfekler tercih edilmelidir. Bu durum avcıya hem saçmaların daha çabuk dağılmasını hemde ormanlık-çalılık yerlerde daha rahat hareket etmeyi sağlarlar. Tüfeğin süperpoze (altalta namlulu) yada çifte (yanyana namlulu) olarak seçilmesi avcının tercihine ve zevkine kalmıştır
FİŞEK SEÇİMİ
Fişek olarak 7-8 numara, saçma ağırlığı olarak 28-32 gr. arası, tercih edilmelidir. Namludan çıkar çıkmaz dağılan keçe fişekler tercih edilir. Ancak ikinci namluya daha uzun menzilli bir fişek koymakta fayda vardır.
Avcı başına, bir av günü için avlanma 4 adet.


Avlanma Grubu : 3. Grup

Günlük Avlanma Limiti 4 Adet

Belirtilen Limit'ler 2007-2008 Av Sezonu İçin Geçerlidir.

 

Avrasya çulluğu (Scolopax rusticola), çullukgiller (Scolopacidae) familyasından orta büyüklükte bir kuş türü.

Özellikleri: Yetişkinler 33-38 cm boyunda olup, 6-7 cm düz bir gagası vardır. 55-56 cm kanat genişliğine sahiptir. Çulluğun vücudu üstte tarçın rengi olup alta ise gridir. Başının yukarısında geniş gözleri yer alır .Bacakları kısa ve pembemsidir.

Trakya bölgesinde Yelve ve Gagalı olarak bilinir. Boynu ve kuyruğu kısa gövdesi ise oldukca dolgun olup uçarken kaba bir görüntü sergiler. Sakin bir orman kuşudur.

Beslenme: Çulluklar genellikle toprak kurtları,böcekleri ve bitkisel maddeleri yer. Gagalarıyla yumuşak toprağı karıştırarak veya çamurlu toprağa sokarak uzun dilleriyle kurtcukları bulup yerler. Akşam alaca karanlığında ormandar çıkar ve az ağaçlıklı bölgeler ve dere kenarlarına gelerek beslenir. Üreme [değiştir]Dişi çulluk kök diplerinde,çalılar arasında toprağı yuva olacak biçimde çukurlaştırır.

İçine kuru ot ve yumuşak malzemeler koyar.Buraya dört adet yumurta bırakarak kuluçkaya yatar. Kuluçka süresi yaklaşık 20-22 gündür. Yumurtalar yuvarlak renkleri mat olup, pas ve kahverengi karışımıdır. Çulluklar senede bir defa kuluçkaya yatar. Çünkü ikinci seferde çıkacak yavrular göç etmeye hazır hale gelemeyecektir. Yavrular 4-5 hafta sonra uçar hale gelir.

Dağılımı:Bu çulluk türü ılıman bölgelerin çoğunda ve Asya-Avrupa Kuzey kutbu altında bulunur. Kuzey Asya grubu güney Avrupa'ya ve güney Asya'ya sırasıyla göç eder. Daha yumuşak iklime sahip olan batı Avrupa ülkeleri kuşların yerleşim yeridir. Bu kuş Yeni Dünya'daki yaşayan Amerika çulluğu ile aynı olmakla birlikte biraz daha ufaktır.

Göç: ÇullukÇulluklar yurdumuzda Trakya, Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgeleri ormananlarında kış göçmeni olarak bulunur. Yurdumuz dışında Ortadoğu, Kuzey Avrupa'da, Rusya'da kuluçkaya yatar, güney Avrupa, kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki ormanlık ve ağaçlık bölgelerde kışı geçirirler. Havaların soğumaya başlamasıyla Kuzey Avrupa ülkelerinden, Rusya'dan ve Balkanlar'dan yurdumuza göç etmeye başlarlar. Bu göç Ekim sonu ve Kasım ayı ortalarında yoğunlaşmaya başlar. Kuşlar Kasım ayı içinde yoğun bir şekilde Trakya ve Karadeniz kıyılarına yakın yarlerde görülürler. Çulluk daha sonraları güney bölgelerine doğru göç eder. Çulluk solucan ve böcekleri nemli ortamda aradığından, Trakya'ya göç ettiği zamanda buralarda havalar sert ve yağışlı olursa güneye daha erken iner.

Çulluk Avı
Yurdumuzda orman çulluğu olarakda bilinen bu av ,ekim ayı sonları ile gelmeye , şubat ayı sonlarına doğru gitmeye başlar. Yoğun olduğu dönem genelde kasım ve aralık aylarında olur. Rüzgarlı ,yağmurlu ve fırtınalı günlerin ardında bol miktarlarda bulmak mümkündür. Çulluklar aynı bölgede uzun zaman kalmazlar . Onun için buğün onlarca çulluk kaldırdığınız avlaklarda yarın veya birkaç gün sonrası bir tane bile görememek mümkündür. Beslenmek,gizlenmek,korunmak için konakladıkları yerler olan ormanlık alanlardaki nemli yumuşak topraklarda kendisine raslamak mümkündür. Yasal olarak avı iki yöntemle yapılır. Geçit bekleme ve köpek ile arama yöntemleri ile yapılır. Geçit bekleme yöntemi , sabah güneşin doğma, akşam ise batma esnasındaki aydınlık ile karanlık arasındaki zaman biriminde yapılmaktadır .

Bu zaman birimi ise 15 -20 dakika gibi kısa bir zamandır. Bu avı bu zaman biriminde rahat görebilmek ve avlayabilmek için , arkamızın ormanlık önümüzün açıklık bölümüne bakması , dikkat çeken açık renkli kıyafetler tercih edilmemesi ve ayakta beklenilmesi gerekmektedir. Geçit avında aydınlığın karanlığa dönüşünden dolayı görüş netliğinin kaybolması nedeni ile avladığımız avı rahat bulabilmek içinde yanınızda köpek bulundurmanız faydanıza olacaktır.

Köpek ile arama şeklindeki av ise; Günün aydınlanması ile başlar. Avı avcının önünde ,sağında ,solunda arkasında iz sürerek, kokusunu buldulktan sonra yerini keşif ederek, sahibine haber vermekle (ferma) beraber,sahibinden gelen komutla avı kaldırması ,eğer sahibi tarafından av vuruldu ise onu bulup sahibine teslim edebilecek (aport) İyi bir köpek ile yapılan avdır. Yani bu av köpeksiz olmaz gibi diyebiliriz. Ençok tercih edilen ve zevk veren av yöntemi ise budur.

Cinsiyet
Dış görüntüsüne bakarak yada inceleyerek cinsiyetini ayırt etmek mümkün değildir. Bunun en kesin yöntemi otopsi yapmaktır. Karın açılıp bağırsakların altına bakıldığında erkek çulluk da iki adet yan yana pirinç şeklinde olan testisler (soldaki resim), dişilerde ise kum gibi ufak taneler halinde yumurtalıklardan (sağdaki resim) cinsiyetleri ayırt edilebilir.

Dış görüntüsünden cinsiyeti belli olmamakla beraber , genç mi yaşlı mı olduğu ayırt edilebilir. Kanat tüylerini yana doğru açıp uç kısmından dört veya beşinciden sonra gelen tüylerin uç kısımlarına baktığınızda şerit şeklinde kahverengi veya kirli sarı görünümlü renkler görürsünüz. Eğer bu renkler çok açık kahverengi ise palaz gençtir. Koyu renkli ve benekli yada alacalı gibiyse bu çulluk yetişkin dir.

 

AVIMIZA VE ÇEVREMİZE SAHİP ÇIKALIM. Karasu Avcıları

Başa Dön
Facebook beğen
 
Reklam
 
10.08.2013 KARASU TRAP ATIŞLARI
 
KARASU KÜLTÜR, TURİZM VE FINDIK FESTİVALİ KAPSAMINDA 7. DÜZENLENEN GELENEKSEL KARASU TRAP, TEK KURŞUN VE TABANCA ATIŞLARI YARIŞMASI SONUÇLARI

TRAP DERECEYE GİRENLER
1- DENİZ ERGİN KOCAELİ-KÖRFEZ Otomatik Av Tüfeği+ Madalya
2- METİN HALİM ERGÜN SAKARYA-KAYNARCA Otomatik Av Tüfeği+Madalya
3- ERDOĞAN ÖZER KOCAELİ-YEŞİLOVA Havalı Tüfek+Madalya
4- KAMİL UZAK SAKARYA-MERKEZ
5- EROL İLBİLGİLİ KOCAELİ- HEREKE
6- SEMİH TELÇAK SAKARYA- KARASU
7- TANER ÖNER KOCAELİ- YEŞİLOVA

TEK KURŞUN HEDEF ATIŞLARI (55 METRE)
1- GÜNGÖR BAŞKAN SAKARYA-KAYNARCA Otomatik Av Tüfeği+Madalya
2- HAKAN KAÇAR Havalı Tüfek+Madalya
3- YILMAZ BOĞAZ SAKARYA-KAYNARCA Köpek Maması+Madalya
4- CÜNEYT OKTAY KOCAELİ-YEŞİLOVA Makaralı Olta Takımı
5- ALAATTİN KILIÇ SAKARYA-KARASU 10 Kutu Tek Kurşun
6-LEVENT İĞMEN Avcı Yeleği
7- NURİ ÇULHAOĞLU Sakarya- Hendek 5 kutu Tek Kurşun

TEK KURŞUN ŞİŞE ATIŞLARI (35 METRE)
1- GÜNGÖR BAŞKAN SAKARYA- KAYNARCA Otomatik Av Tüfeği+Madalya
2- ALİ ÇIKIR BİLECİK-OSMANELİ Otomatik Av Tüfeği+Madalya
3-HAKAN KAÇAR Havalı Tüfek+Madalya
4-AHMET DELİ SAKARYA-KARASU Köpek Maması
5- METİN HALİM ERGÜN SAKARYA-KAYNARCA Makaralı Olta Takımı
6- YÜKSEL KURTAY ANKARA-NALLIHAN 10 Kutu Tek Kurşun
7- MÜNİR GÜNAYDIN Avcı Yeleği

TABANCA ÖDÜLLLERİ
1- MURAT SATIR SAKARYA-HENDEK Narenciye Sıkacağı+Madalya
2- YILMAZ DELİ SAKARYA-KARASU Silah Temizleme Seti+Madalya
3- RECEP BOĞAZ SAKARYA-KAYNARCA Köpek Maması+ madalya

VETERANLAR
1- METİN GÜVENİR SAKARYA MERKEZ Kupa
2- CELAL ELMALI SAKARYA MERKEZ Kupa
3- İRFAN SAKA SAKARYA-GÖLKENT kupa

YILDIZLAR
1- SAMET GÜNER SAKARYA-KARASU Madalya
2- SÜLEYMAN GÜVERCİN SAKARYA-KARASU Madalya
3- UFUK TİRYAKİ SAKARYA-KARASU
4- YUNUS TİRYAKİ SAKARYA-KARASU
 
 
Bugün 6 ziyaretçikişi burdaydı!
=> Sen de ücretsiz bir internet sitesi kurmak ister misin? O zaman burayı tıkla! <=
.